TEKIJÄNAISEN TARINA

Tie Helsingin kaupungin kasvatuksen ja opetuksen apulaispormestariksi ja  kaupunginhallituksen jäseneksi on kulkenut Kauhajoelta pääkaupunkiin – ja matkan varrella myös Luxemburgiin. Kova tahto, yrittäjän peräänantamattomuus ja avoin mieli ovat kantaneet minut vastuullisiin johtotehtäviin niin työuralla kuin politiikassakin.

”Eteläpohojalaaset” juureni ovat Kauhajoella Äijönkylässä. Synnyin vuonna 1960 ja kouluympäristö tuli minulle tutuksi jo varhaislapsuudessa. Vanhempani työskentelivät opettajina kyläkoulussa, jossa myös asuimme.

Pia Pakarinen

Opinnot veivät mukanaan – ja Helsinkiin

Kirjoitin Kauhajoen yhteislyseosta ylioppilaaksi vuonna 1979. Lakeudet vaihtuivat pääkaupungin vilinään läpäistyäni Helsingin Kauppakorkeakoulun pääsykokeet. Markkinointi ja kielten opiskelu kiinnostivat. Kauppiksessa ryhdyinkin lukemaan kansainvälistä markkinointia ja kansantaloutta.

Suoritin Helsingin yliopistossa myös valtiotieteiden kandidaatin tutkinnon, pääaineenani viestintä ja sivuaineena sosiaalipsykologia. Oikeustieteellisessä hankin alemman tutkinnon eli varanotaaritutkinnon ja myöhemmin jatkoin opintoja oikeustieteen kandidaatiksi keskittyen erityisesti eurooppaoikeuteen.

Työtä ja miehisiä aloja pelkäämätön pohojalaanen

Vuonna 1983 kauppatieteiden maisterin paperit taskussa löysin unelmien työpaikan Rank Xerox Oy:stä. Yhtiön myyntikoulutus oli tuolloin aivan omaa luokkaansa, työympäristö nuorekas, innovatiivinen ja inspiroiva. Yhtiössä  vierähtikin liki kuusi vuotta kopiokoneiden myyntineuvottelijana, myynninsuunnittelupäällikkönä ja lopuksi kopiokoneiden markkinoinnista vastaavana tuotepäällikkönä ja käyttökoulutusjaoston esimiehenä.

Vuonna 1988 otin tarjotun myyntipäällikön paikan vastaan Oy Veho Ab:n Autotalon BMW-myymälästä. BMW-merkki vaihtui sittemmin Alfa Romeoon. Toimin Veholla myös asiakaspalvelupäällikön, kanta-asiakaspäällikön ja viestintäpäällikön tehtävissä. Ammatillisista haasteista ei ollut pulaa, elettiinhän tuolloin 1990-luvun laman synkimpiä vuosia.

Hektisestä markkinointimaailmasta hillittyyn Luxemburgiin

Euroopan yhteisöjen tuomioistuimessa Luxemburgissa tarvittiin kielitaitoisia juristeja juristi-lingvistin tehtäviin. Samaan aikaan syntyi myös esikoiseni. Työskentelin EU-virkamiehenä kuusi vuotta; ensin juristi-lingvistinä ja sittemin juristi-reviisorina. Lapsiperheelle Luxemburg oli ihana paikka, johon en kuitenkaan halunnut jäädä loppuiäkseni.

EU-virkauralta yrittäjäksi ja järjestömaailmaan

Haaveissani on aina kytenyt yrittäjyys. Paluu Luxemburgista Suomeen mahdollisti pitkäaikaisen haaveen toteuttamisen omassa yhden naisen käännöstoimistossani Pianco Oy:ssä. Työskentelin päätoimisena yrittäjänä 11 vuotta lähinnä eurooppaoikeuteen liittyvien tekstien parissa. Sen jälkeen hyppäsin järjestötoimintaan edistämään yrittäjyyttä ja yritysmyönteisyyttä. Ensin työskentelin vuosina 2011–2014 Helsingin Yrittäjät ry:n toimitusjohtajana sekä vuosina 2014–2017 vaikuttamistyön johtajana Helsingin Seudun Kauppakamarissa.

Politiikan portaille   

Palattuani Suomeen Luxemburgista päätin lähteä mukaan kunnallispolitiikkaan. Vuoden 2004 kunnallisvaaleissa pääsin varavaltuutetuksi ja varsinaisena kaupunginvaltuutettuna olen toiminut vuoden 2008 vaaleista lähtien. Tukiverkostoja olin hankkinut mm. toimimalla Lehtisaari-seuran puheenjohtajana ja Helsingin Kokoomuksen naisten piirin puheenjohtajana.

Helsingin koulumaailmaan otin valtuutettuna ensituntumaa vuosina 2005-2008 opetuslautakunnan jäsenenä ja suomenkielisen jaoston puheenjohtajana. Opetuslautakunnan puheenjohtajana toimin vuosina 2009-2012. Kouluja ja lukioita koskevaan päätöksentekoon valmistauduin tekemällä runsaasti kouluvierailuja ja keskustelemalla henkilöstön ja vanhempainyhdistysten edustajien kanssa.

Viime vaalikaudella kiinteistölautakunnan puheenjohtajuus (2013-2014) ja Helsingin Satama Oy:n hallituksen puheenjohtajuus (2015-2017)  tarjosivat paalupaikan olla mukana tekemässä pääkaupunkiseudun elinkeinoelämää koskevia kauskantoisia ja tärkeitä päätöksiä. Kaupungin kaikilla hallinnonaloilla otettiin aloitteeni mukaisesti yritysvaikutusten etukäteinen arviointi pysyväksi osaksi päätöksentekoprosesia.

Työuraani liittyneet suunnitelmat muuttuivat, kun tulin valituksi vuoden 2017 kuntavaalien jälkeen kolmannen kauden kaupunginvaltuutettuna kasvatuksen ja opetuksen apulaispormestariksi. Nykyisessä työssäni pystyn hyödyntämään niin työuraan kuin kunnallispolitiikkaan liittyvää kokemustani.

Kokemus jakoon ja korvat auki

Pidän hyvien asioiden jakamista tärkeänä. Olen saanut sekä työurallani että politiikassa paljon ainutkertaista kokemusta ja haluan siirtää tätä kertynyttä tietoa ja osaamista eteenpäin. Toimin edelleen eri elämäntilanteissa olevien naisten mentorina, mikä tuo itsellenikin hyvää mieltä ja iloa.

Liikunta henkireikänä

Liikun itse ja olen innokas penkkiurheilija. Maratonaikaa voi aina kohentaa! Kaikenlainen ryhmäliikunta on lähellä sydäntä. Penkkiurheilusuosikkejani ovat jääkiekko ja jalkapallo.